دانلود مقاله فصلی جدید در عرصه اطلاع رسانی لیزر پزشکی word دارای 62 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد دانلود مقاله فصلی جدید در عرصه اطلاع رسانی لیزر پزشکی word کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی دانلود مقاله فصلی جدید در عرصه اطلاع رسانی لیزر پزشکی word ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
فصلی جدید در عرصه اطلاع رسانی لیزر پزشکی
با توجه به اقبال روز افزون پزشکان و فیزیوتراپیست های کشور به شیوه جدید درمان با لیزر و نیز روی آوردن این عزیزان به شیوه های جدید جستجوی اطلاعات و ارتباط با همکاران ، سایت لیزردرمانی تصمیم دارد بکمک شما همکاران گرامی تمامی لیزرتراپیست ها و علاقمندان درمان با لیزر را به دور هم گرد آورد تا در جمعی صمیمی و بدور از هر گونه آلایش با هم به تبادل نظر دوستانه بپردازندو در ارتقای این علم بکوشند .
دستیابی به این مهم بدون استفاده از ابزار اینترنت محقق نمیشود .
هیچ علمی بدون تحقیق ، مطالعه و تبادل نظر رو به پیشرفت نخواهد بود . در رشته لیزر درمانی نیز بدون مطالعه و آگاهی دقیق نمیتوان اظهار نظر دقیق وعلمی نمود و اظهار نظر غیر علمی نیز فاقد پشتوانه میباشد و قابل قبول نیست . پس بهتر است با برقراری ارتباط با همکاران و اساتید فن به پیشرفت علمی همدیگر کمک کنیم. در همین راستا سایت لیزردرمانی اقدام به ایجاد یک لیست پست الکترونیک مستقل نموده است که شما میتوانید با اضافه نمودن ایمیل شخصی خود به آن،به تبادل نظر علمی بپردازید .
در جهت آشنایی همکاران با وسایل و ابزارهای این رشته، تمامی شرکتهای عرضه کننده لیزر پزشکی میتوانند از یک صفحه وب سایت اختصاصی و رایگان بعلاوه ایمیل اختصاصی در قسمت نمایشگاه سایت لیزر درمانی برخوردار شوند . شرکت ها در صورت تمایل میتوانند از امکانات سایت برای گرفتن سفارش و خرید اینترنتی مشتریان خود از قبیل تهیه پروفورما بصورت آنلاین و تهیه اطلاعات لازم از بازدید کنندگان صفحه اختصاصی شرکت خود بر طبق قانون تجارت الکترونیک استفاده نمایند. انجمن های علمی دست اندر کار لیزر پزشکی ، مؤسسات تحقیقاتی و مراکزدرمانی ، مجلات مرتبط با لیزر در رشته پزشکی ، و مؤلفان و مترجمان و محققان رشته لیزر پزشکی نیز میتوانند در سایت لیزردرمانی دارای یک صفحه اختصاصی شده و در آن به معرفی فعالیتهای خود بپردازند و یا آثار خود را منتشر نمایند.
لیزردرمانی کم توان
طب فیزیکی یکی از قدیمی ترین روشهای درمان در پزشکی است . از نظر تاریخی عواملی مثل هوا ، خورشید و آب در همه جا استفاده می شده است و بتدریج با افزایش آگاهی نسبت به محیط و دنیا این مقوله پیشرفت نمود. علاوه بر طبیعت بتدریج از منابع مصنوعی مثل میدانهای الکتریکی و الکترومغناطیسی ، تشعشعات نوری ، عوامل مکانیکی و حرارت نیز استفاده شد . در دهه 60 نور تشدید یافته توسط نشر برانگیخته تولید شد و در نتیجه لیزر اختراع و این اختراع بلافاصله در پزشکی بکار گرفته شد. در سال 1974 وزارت بهداشت روسیه اولین مجوز استفاده از وسیله لیزردرمانی را صادر نمود و لیزردرمانی کم توان یا LLLT یکی از آخرین پیشرفت های نوردرمانی (
فتوتراپی ) است. در بیست سال اخیر لیزردرمانی در پزشکی بخوبی شناخته و وارد شده است وجای مطمئن وپایداری را در بین اجزای طب فیزیکی برای خود باز نموده است. کاربرد لیزر چنان وسیع است که بعضی اوقات صحبت از جدا سازی محدوده این روش پزشکی بصورت مستقل و بصورت یک تخصص مطرح می شود. اگر چه تا اواسط دهه 80 لیزر هلیوم – نئون (He – Ne ) نور قرمز (6328 nm ) بصورت گسترده مطالعه و در کارهای بالینی از آن استفاده شد، در طی 15 سال اخیر دیودهای لیزر قرمز ( 630 – 670 nm ) و مادون قرمز ( 830 – 1300 nm ) بصورت گسترده ای بکار رفت که با اندازه کوچک و نگهداری آسان و قدرت کاری طولانی و اقتصادی بودن و
کارآیی بالینی بسیار بالا، جای خود را در عالم پزشکی باز نمود . لیزرهای با نور آبی و فوق بنفش نیز بتدریج کاربرد های خاص خود را بخصوص در درمان عفونتها پیدا کردند.تاباندن لیزر کم توان به خون ( LBI ) یکی از روش های مهم لیزردرمانی کم توان می باشد. LBI در درمان چندین بیماری کاربرد دارد . LBI دارای چندین اثر مثبت از قبیل اثرات ضد التهابی ، فعال سازی سیستم ایمنی ، نقش محافظتی در رگها ، بهبود میکرو سیرکولاسیون خون و فرآیند تروفیک بافتی ، و فعال سازی ترمیم و تکثیر می باشد. پس از تاباندن اشعه لیزر مادون قرمز ( IR ) LBI بهتر شدن وضعیت دیواره رگ ، کاهش اندازه پلاکهای آترواسکلروتیک و بهبود میکروسیرکولاسیون خونی دربیماران
دارای آترواسکلروز مشاهده شده است. بعضی از محققان مسئله کلیدی و مهم بهترین روش لیزردرمانی ( انرژی ودوز ) را مورد توجه قرارداده اند. در همین دوران بعضی دیگر از دانشمندان روسی ( کارو ، دریل ، کلبانوف ) به عنوان مهمترین عامل ، طول موج نور و ساختمان مولکولی دریافت کننده نور( photo acceptor ) را مورد توجه قرار داده اند. آنها چنین بحث نموده اند که نور لیزر و نورهای غیر همدوس در بعضی طول موجها و تراکم انرژی خاص Power density ) ) دارای آ ثار بیولوژیکی و پزشکی یکسان هستند . ثابت شده است که نور با طیف های مختلف تقریباً دارای همان اثرات بر ارگانیسم نیز می باشد . به عنوان مثال ، در سال 1988 خانم ساموجلوا ( Samojlova )
نتایج تغییرات ایجاد شده بر روی خون توسط لیزر وریدی هلیوم نئون و فوق بنفش را با هم مقایسه نمود . وی چنین گزارش نمود که تغییرات سلولهای خونی پس از اشعه فوق بنفش خیلی نزدیک به تغییرات ایجاد شده توسط لیزر هلیوم نئون قرمز می باشد ولی کاملاً شبیه به هم نیستند. بعضی از محققان دیگر معتقدند که که لیزر هلیوم نئون قرمز ولیزر مادون قرمز اصولاً اثرات یکسانی دارند. کاپوستینا ( Kapustina ) در سال 1977 سه گروه اصلی بیماران را بر اساس پاسخ به LBI مشخص نمود . گروه اول بیمارانی هستند که غشای گلبول قرمزشان دارای تغییرات فوری ( طی 15 دقیقه ) در زیر لیزر می باشند . گروه دوم بیمارانی هستند که کمی دیرتر پاسخ می دهند و
گروه دوم دفعات LBI بیشتری برای رسیدن به نتایج درمانی لازم دارند . برای گروه سوم هیچ اثر درمانی با LBI دیده نمی شود. چندین مطالعه مشخص نموده اند که تابش لیزر در سلولها و ارگانیسم های آسیب دیده موثر می باشد. در حالی که به یک سلول یا ارگانیسم سالم و طبیعی اشعه لیزر تابانیده شود فقط تغییرات بسیار جزئی در آن دیده میشود.
تاباندن لیزر کم توان به ارگانیسم دارای چندین اثر بالینی می باشد که شامل موارد زیر است : ضد التهاب ، تحریک ایمنی ، نوروتروفیک ، ضد درد ، حساسیت زدایی ، میکروب کشی ، ضد ادم ، طبیعی کردن رئولوژی و همودینامیک خون .بنا براین کاربرد LLLT بسیار وسیع بوده و تمام شاخه های پزشکی را در بر می گیرد .
لیزرهای پزشکی کم توان یا Low Out Put Lasers
انواع معمول لیزرهای درمانی و طول موج آنها
He Ne Laser (633nm)
InGa Al P Laser (633-635 nm)
Ga Al As Laser (780-830 nm)
Ga As Laser (904 nm)
لیزر هلیوم – نئون (He – Ne )
قدیمی ترین نوع لیزر برای استفاده در LLLT بوده که شامل یک تیوب لیزر بزرگ شیشه ای حاوی مخلوطی از گاز با فشار پایین است که به منبع ولتاژ بالا متصل می باشد و نور مرئی با طول موج 633 nm از خود ساطع میکند. این نوع لیزر عموماً نور پیوسته دارد ولی می تواند با وسایلی به حالت پالسی نیز تابش نماید که در این صورت نصف قدرت آن از بین می رود. ( اگرduty cycle آن 50% باشد ). خروجی طبیعی آن 1 – 10 mw بطور مستقیم و یااز طریق فیبر نوری به موضع درمان میرسد. لیزرهای هلیوم – نئون بخاطر تیوب شیشه ای آن معمولاً شکننده و بزرگ می باشند. تیوب های لیزری نیز وجود دارند که به خوبی با مواد خاصی محافظت شده اند ولی اندازه آن هنوز هم مشکل ساز است.
در وسایل درمانی نور لیزر هلیوم – نئون باید با فیبر نوری هدایت شود. اتلاف نور در این وسایل هدایتی هم 20 تا 50 % بسته به نوع آن می باشد. هدایت کننده های با کیفیت خوب وجود دارند ولی قیمتی نسبتاً گران دارند. پس همانطور که می بینیم لیزرهای هلیوم-نئون دارای معایبی هستند.
عمق نفوذ مفید لیزر هلیم – نئون بین 8-6 میلی متر در توان 35 میلی وات و 10- 8 میلی متر در توان 7 میلی وات (در حالتی که پروب را به پوست بچسبانیم) می باشد.
لیزر ایندیوم – گالیم – آلومینیوم – فسفاید (In Ga Al P )
اینها لیزرهای نیمه هادی هستند که کریستال آنها دارای گالیوم، ایندیوم و فسفر می باشند و نزدیک به لیزرهای Ga Al As هستند و طول موج 630 – 685nm از خود ساطع می کنند. نوع کوچک آن (معمولاً 1 میلی وات ) لیزر In Ga Al P ( یا به عبارت دیگر Ga Al In P ) که با طول موج 650 – 670 nm کار می کنند و اغلب در نشانگر های سخنرانان برای نشاندادن چیزی روی پرده استفاده میشود. با توسعه این نوع لیزر کم کم لیزرهای هلیوم نئون با این نوع لیزرها جایگزین می شوند چون سبکتر ، ارزانتر و کوچکتر وراحت تر هستند ونگهداری آنها هم آسانتر است و دارای یک تیوب گازی حساس هم نیستند. فقط باید بخاطر داشت که نور دیودهای لیزر دارای همدوسی کمتری نسبت به لیزرهای گازی است و از نظر فیزیکی ممکن است آثار بیولوژیکی آنها متفاوت با آنچه انتظار داریم باشد.
لیزرهای گالیوم آلومینیوم آرسناید (Ga Al As)
این نوع لیزر تقریباً تمام خانواده لیزرهای نیمه هادی را در بر می گیرد. طول موج میتواند در محدوده 870 – 880nm انتخاب شود ولی در محدوده درمانی معمولاً بین 820 و 830 نانو متر که غیر قابل دیدن است و درست در طیف مادون قرمز قرار دارد می باشد. ( اگر کسی پیدا شد که مستقیماً به درون این نوع دیود لیزر روشن نگاه کند تا کور نشده میتواند یک نقطه قرمز بسیار مطبوع را مشاهده نماید.)
این نوع لیزرها عمل پیوسته دارند یا Continuous هستند ولی می توانند بصورت پالسی هم وجود داشته باشند اما این پالس super pulse نیست ولی سویچ شده می باشد یعنی نصف قدرت خروجی ( 50 % duty cycle ) می تواند خروجی متوسط داشته باشد ویا قدرت آنرا اگر بخواهیم شبیه Continuous تصور کنیم باید قدرت اسمی آن را تقسیم بر دو کنیم . عمق نفوذ آنها 3 – 2 سانتی متر است.
از دهه 1990 این نوع لیزر بخاطر راه اندازی راحت و قابل حمل بودن آنها و کوچک بودن محبوبیت خاصی پیدا کرده است. لیزرهای Ga Al As نیز در بازار پیدا می شوند که قدرت حدود 1000 میلی وات داشته باشند.اخطاری جدی را باید مد نظر داشت که با این چنین قدرتهایی خطر آسیب چشمی حتماً وجود دارد. یک راه جلوگیری از این خطرات استفاده ازآن نوع لیزرهای Ga Al As است که فقط در تماس با پوست یا بافت روشن شوند. خیلی از لیزرهای Ga Al As دارای طراحی خوب قابل حمل و قابل استریل هستند. Out put menter یا قدرت سنج ضروری است چون نور این لیزر قابل دیدن نیست . قیمت این نوع لیزر که در حدود30 میلی وات قدرت داشته باشد بین
1000 تا 5000 دلار است تفاوت قیمت بستگی به فاکتورهایی از قبیل قدرت خروجی ، خوش دست بودن ، استاندارد بهداشتی و دوز سنج الکترونیک آن دارد.
در سال های اخیر لیزرهای Ga Al As با قدرت های 500 تا 1000 میلی وات در بازار یافت میشود که قیمت آنها 4000 تا 8000 آمریکا می باشد. این لیزرهاحفاظت خاصی را برای چشم لازم دارند وبخصوص در قسمتهای مودار و تیره حرارت قابل توجهی ایجاد مینمایند. .
لیزر گالیوم آرسناید (Ga – As )
این لیزر نیمه هادی است و درنتیجه اندازه ای کوچک دارد. اشعه خروجی آن مادون قرمز با طول موج 904 نانو متر است. دیود آن اشعه واگرا با زاویه 20 – 10 درجه تولید می کند که می توان آ ن را با عدسی بصورت موازی در آ ورد. معمولاً این نوع لیزر پالسی و بصورت پالس های بسیار کوتاه 100 – 200 ns و توان حداکثر بالای10 – 15 w ( کمتر یا زیادتر ) مثل لامپ فلاش کار می کنند. و اغلب به آنها Super Pulse می گویند. قدرت متوسط( Average out put ) این نوع لیزر که در بازار موجودند با توجه به فرکانس آنها متفاوت است. یعنی در 1000 هرتز ،قدرت 10 برابر 100 هرتز می باشد. لیزرهایی هم وجود دارند که دارای Pulse Train می باشند و قدرت متوسط آنها با تغییر فرکانس ثابت و مستقل از فرکانس باقی می ماند. این Constant Power Pulse محاسبه دوز را آسان نموده و طول مدت درمان را کم میکند.
بدلیل روش کار Flash Bulb در لیزرهای Ga As با قدرت پالس فوق العاده بالا عمق نفوذ بیشتری را می توان نسبت به لیزرهای دیگر که Super Pulse نیستند ولی قدرت مشابه دارند انتظار داشت. اندازه گیری ها نشان داده است که عمق نفوذ می تواند 50 – 30 میلی متر با توجه به نوع بافت باشد. با توجه به استفاده آن در درمان اسبها این نوع لیزر به عنوان وسیله تشخیصی در اسبها استفاده می شود چون در واقع اسبها غالباً اشعه آن را حس می کنند و وقتی روی نقطه آسیب آنها قرار داده شود واکنش نشان می دهند.
لیزر کریپتون Krypton Laser
لیزر کریپتون ( یا لیزر یون کریپتون ) یک لیزر گازی است و معمولاً نور آن دارای طول موج 647nm ( نور قرمز ) میباشد. در درمان هرپس کاربرد دارد ولی لیزر گرانی است و غالباً برای لیزر درمانی استفاده نمی شود .
کنترا اندیکاسیون های لیزردرمانی
L.Navratil, MD ; J.Kkymplova, MD
انستیتو بیوفیزیک دانشگاه چارلز-پراگ-چکسلواکی
خیلی از کنترا اندیکاسیونهای لیزر درمانی غیر تهاجمی هنوز هم در مقالات به چشم میخورند. بهر حال بعضی از آنها که ذکر می شوند کاملا بی استفاده اند و هرگز اثبات نشده اند و ذکر مداوم آنها بخاطر این است که مؤلفان بدون بررسی اعتبار آنها از همدیگر نقل قول مینمایند.
بنا براین اشتباهات متعددی میتواند رخ دهدو خیلی از لیزر درمانگران که آموزش مؤثر و سودمندی بر اساس اصول اولیه لیزر در پزشکی نداشته اند نه تنها از کاربرد لیزر درمانی در اندیکاسیونها خودداری میکنند بلکه بیشتر اوقات به بیمارانشان توصیه میکنند علی رغم فواید لیزرهای درمانی از انجام آن خودداری نمایند.
کنترا اندیکاسیونهایی که تا بحال ذکر شده اند در سه گروه قرار میگیرند:
1- مواردی که عموما برای لیزر درمانی مناسب نیستند
2- مواردی که در بعضی مواقع برای لیزردرمانی مناسب نیستند
3- مواردی که اشتباها گفته شده برای لیزر درمانی مناسب نیستند
مواردی که عموما برای لیزردرمانی مناسب نیستند
لیزردرمانی در بیماریهای بدخیم کنترااندیکه است و این با توجه به اثرات ثابت شده تحریک زیستی لیزر که باعث فعال شدن آنزیمهای زنجیره تنفسی(فلاوین دهیدروژناز و سیتوکروم اکسیداز) با اثرات ضد اکسیداسیونی میشود خودبخود قوت میگیرد.
فرآیند اکسیداسیون بافتی در زنجیره واکنشها در طی انتقال الکترونها در میتوکندری توسط یک سیستم انتقال از سوبسترا به اکسیژن صورت میگیرد. انتقال هیدروژن به فلاووپروتئین به تولید ATP از ADP وابسته است و انتقال بیشتر از طریق سیستم فلاووپروتئینوسیتوکروم به دو یا چند مولکول ATP در هر جفت از پروتون های انتقالی حیات میبخشد.این چنین تشکیل ATP متصل به اکسیداسیون به نام فسفوریلاسیون هوازی معروف است. این فرآیند وابسته به حضور کافی ADP بوده و به همین صورت تحت کنترل نوع خاصی از پس خوراند میباشد. هر چه استفاده از ATP در بافت با سرعت بیشتری انجام شود تولید ADP نیز بدنبال آن سرعت میگیرد وبنا بر این فسفوریلاسیون هوازی سریعتر صورت میگیرد.
این باعث افزایش غلظت ادنوزین دی فسفات شده و ادنوزین منو فسفات نیز در سلولها پس از تشعشع با لیزر های درمانی مقدار انرژی بیشتری بدست آورده و باعث تحریک وتسریع در نسخه برداری DNA میتوکندری ها در فاز G0 تا S میشود. افزایش مصرف موضعی اکسیژن و گلوکز ثابت میکند که متابولیسم در بافت اشعه دیده زیاد شده است.
تاباندن اشعه در ناحیه گردن بیمارانی که مبتلا به هیپر تیروئیدیسم هستند بخاطر تحریک زیستی توصیه نمی شود.
تا کنون کار عملی شناخته شده ای برای توصیف اثر لیزر های درمانی بر فعالیت غده تیروئید صورت نگرفته است بلکه فعالیتهایی که در بالا ذکر شد میتواند بیان کننده این حالت باشد بنابراین لازم است با دقت فوق العاده ای در این نقطه خاص بکار رود.
صرع نیز به گفته بعضی مؤلفان کنترا اندیکاسیون مهم برای لیزردرمانی غیر تهاجمی میباشد . اگر چه دلیل تحریک یک حمله هنوز بخوبی مشخص نشده است انتظار میرود با یک فرکانس خاص مدوله شده با اشعه لیزر ایجاد شود.
تاباندن اشعه مستقیما به شبکیه چشم عموما به عنوان کنترا اندیکاسیون پذیرفته شده است.
از کاربرد لیزرهای درمانی بر روی شکم زنان حامله و نیز بصورت داخل واژنی در آنها بایستی اجتناب نمود با اینهمه چیتمن و همکارانشان گفته اند که در جنین مرغ تا کنون تغییرات تراتوژنی حتی با انرژی بسیار بالاتر از استفاده های معمولی دیده نشده است .
قبل از شروع درمان با لیزر های درمانی ضروری است که مطمئن شویم بیماران هر گونه دارو یا مایع یا آرایشی که حاوی ماده حساس به نور باشد استفاده ننمموده باشد. اگر مواد ذکر شده را مصرف نموده باشد با تاباندن لیزر خطر ایجاد آسیب های زیادی در بافت حاوی این مواد توسط انرژی فوتون ها وجود دارد.
مواردی که در بعضی مواقع برای لیزردرمانی مناسب نیستند
بعضی مؤلفان استفاده از لیزر های درمانی رادر بیماریهای تب دار و بیماریهای عفونی منع نموده اند. برای این حالت خاص سلامت و بیماری ، نیاز به بررسی بیشتری است. این ناهماهنگی در ارزیابی اثر لیزرهای درمانی بر فعالیت باکتری و ویروس بایستی با تامل بیشتری بررسی شود. بعضی کارهای علمی بر روی حساسیت برخی میکروارگانیسم ها نسبت به لیزرهای درمانی توجه نموده اند. این چنین حساسیتی بخصوص در دندانپزشکی بکار میرود که می توان دید. پس از تاباندن اشعه بر روی موکوزای دهان کاهش قابلیت حیات در میکروفلورا ایجاد میشود(اثر باکتریواستاتیک لیزر).
باکتریهای گرم مثبت حساسیت بخصوصی دارند. این موضوع حتی در شرایط آزمایشگاه نیز ثابت شده است و در محیط کشت با تشعشع به میزان 2 ژول در هر دیسک تقریبا در تمام گونه های شایع باکتری های پاتوژنیک باعث کاهش رشد میشود.
بعضی مقالات تحریک زیستی مثبت لیزر را در رشد باکتریها عنوان میکنند.
به عنوان مثال بیشترین تحریک رشد را با انرژی 337 میلی ژول بر سانتی متر مربع توسط لیزر گالیم آرسناید گزارش نموده اند و مقالات دیگر نیز هیچ موردی از تحریک رشد باکتریها با انرژی در حد درمانی را گزارش ننموده اند.
در اینجا نیز یک وابستگی اثر تحریک زیستی لیزر با طول موج لیزر دیده میشود، بدین صورت که لیزر های را بی و نئودیمیوم باعث تحریک رشد باکتریهای گرم مثبت نمی شوند در حالی که باعث افزایش تولید پیگمان در پسودوموناس آئروجینوزا میشوند. مطالعاتی که در دانشکده پزشکی دانشگاه پالاکی اولوموک چکسلواکی انجام شد وابستگی طول مدت مواجهه با لیزر بر روی رشد میکروبها را هم در آگار خون و هم در محیط براث نشان داد. گونه های استاف آرئوس، استرپتوکوکوس بتا همولیتیک ،استرپتوکوکوس پنومونیا و نیسریا کاتارالیس جهت آزمایش انتخاب شده بودند.
در مورد اول با گونه های میکروبی بکار رفته در Agar soil به مقدار 10000 میکروب در هر میلی لیتر هیچ گونه تغییر ماکروسکوپی در مقایسه با گروه کنترل پس از تاباندن اشعه به پلیت با لیزر هلیوم نئون با دانسیته انرژی سه دهم-شش دهم – یک و نیم – سه- و شش ژول بر سانتی متر مربع مشاهده نشد.
در مورد دوم گونه های میکروبی در broth دو بار هر بار دو ساعت اشعه داده شدند که هر بار با انرژی 6 ژول د 5 میلی لیتر broth صورت گرفت در تمام گونه های باکتری بکار رفته کشت های اشعه دیده در مقایسه با گروه کنترل فعالیت بالاتری را نشان میدادند. بهر حال فعالیت بیشتر در استافیلوکوک ها مشاهده شد .
نتایج فوق این حقیقت را روشن نمود که اثر ضد باکتری مستقیم در فرآیند ترمیم وجود ندارد.
اثر مثبت اشعه لیزر در زخمهای چرکی و زخمهای تروفیک میتواند بر اثر بهبود ایمنی موضعی بافت اشعه دیده باشد که با فعال سازی فاگوسیتوز و تخمیر کننده های پروتئولیتیک وبهبود جریان خون صورت میگیرد.
این مطالعات به روشنی لزوم ارزیابی هر بیمار را بصورت جداگانه بیان میکنند. مؤلفان میتوانند ببینند که هیچ دلیل خاصی برای خودداری از لیزردرمانی غیر تهاجمی در صورتی که منبع عفونت مستقیما در معرض تابش قرار نگیرد وجود ندارد. اسنفاده از لیزر باعث سرعت بخشیدن به ترمیم اولیه این چنین زخمهای بازی مثل زخم بستر میشود.
ممکن است تاباندن لیزر به خون نیز به عنوان کنترا اندیکاسیون قید شده باشد. خون طیف بسیار گسترده ای دارد. از یک کم خونی هیپو کرومیک ساده تا یک لوکمیای میلو بلاستیک که زندگی را به خطر می اندازد همه جزو بیماری های خونی هستند. با این حال در بیماران دچار بیماریهای بد خیم بایستی از لیزردرمانی اجتناب نمود ولی لازم نیست که از این نوع درمان در بیماران دچار کم خونی فقر آهن ناشی از سوء تغذیه اجتناب کنیم.
تجربه چند ساله ما ثابت نموده است که لیزر درمانی اثری بر طول عمر گلبولهای قرمز ندارد و به غیر از مغز استخوان ، چرا ما از کاربرد لیزر درمانی در اینچنین محیطی سود نبریم.
از بکار بردن لیزر درمانی در بیماران با خونریزی زیاد باید اجتناب نمود چون باعث دیلاتاسیون رگها شده و فشار خون را پایین می اندازد.
برای استفاده از اثر ضد درد لیزر درمانی غیر تهاجمی ، به علت اشکال در مکانیسم بدن و افزایش خطر ایجاد آسیب در محلهای آفتاب سوختگی و سوزش دار بایستی در بکار بردن لیزر درمانی نهایت دقت را نمود.
مواردی که به اشتباه برای لیزر درمانی مناسب تشخیص داده نشده اند
کنترا اندیکاسیونهای دیگری نیز وجود دارند که در تالیفات ذکر شده اند و بدلیل تغییر در سطح دانش ما در لیزر درمانی در هر زمان تغییر می کنند که باعث سردر گمی پزشکان شده است. یکی از آنها مخصوصا کاربرد لیزر درمانی در بیماران دارای پیس میکر می باشد. این کنترا اندیکاسیون مثل این است که بگوییم نور آفتاب یا اشعه ایکس در این افراد کنترا اندیکه است. مدتهاست مشخص شده است که این کنترا اندیکاسیون به اشتباه در تالیفات وارد شده است و توسط نویسندگان مختلف به تقلید از هم تکرار شده است.
از کاربرد لیزر در محل گنادها نباید ترسید فقط میزان مشخص اشعه را باید مد نظر داشت.
با دانسیته پایین اشعه(حداکثر تا 13 ژول بر سانتی متر مربع) لیزر اثر تحریک کنندگی یا استیمولاتیو در سلولهای ژرمینال مرد دارد.بهر حال با چندین بار تابانیدن و چند برابر شدن دانسیته انرژی احتمال موتاسیون را نمیتوان کنار گذاشت.
هیچ اثر منفی برای درمان با لیزر غیر تهاجمی در زنان در این مورد ذکر نشد
ه است .
از کنترااندیکاسیونهای سؤال بر انگیز دیگر حالات ضعف و کهولت و یا اعتیاد به الکل و یا دارو است که غالبا در تالیفات ذکر می شوند. بر عکس این قضیه کاربرد موضعی لیزر درمانی در برخی از این بیماران استفاده زیادی دارد و بخاطر عوارض کمتر آن در مقایسه با دیگر روشها ی درمان بیشتر مورد توجه قرار می گیرد.
کار مؤلفان انگلیسی ثابت نموده است که ذکر احتمال ایجاد آسیب در Epiphyseal Fissures به علت لیزر درمانی بی مورد است.
نظر برخی دیگر از مؤلفان در منع کاربرد لیزر درمانی در بیماران دچار آسیب به بافت مخچه نیز رد شده است و بهر حال بهتر است بگوییم در این موارد لیزر باید در دستان یک فرد ماهر و با تجربه باشد.
کاربرد لیزردرمانی در طب سوزنی
برای لیزر آکوپانچر از دستگاههای کلاس IIIb استفاده می شود که توان آنها بین 5 تا 500 میلی وات است .می دانیم که توان بالاتر از 500 میلی وات شروع به سوزاند ن پوست می کند جهت لیزر آکوپانچر از طول موجهای قرمزnm 600 -700 استفاده می شود و گاهاً طول موج نزدیک اینفرارد با طول موج800-1000nm مورد استفاده قرار می گیرد. لیزر طول موج قرمز عمق نفوذ کمتری دارد و تا08 میلی متر نفوذ می کند که با این عمق نفوذ فقط برای طب سوزنی دست- پا ( غیر از پاشنه ) صورت و گوشها میتوان استفاده کرد. لیزر قرمز برای نقاط سطحی طب سوزنی Jing-well مثل UB.67 مناسب وخوب است.برای اصلاح وضعیت بریچ به مدت 5 دقیقه روزانه در چند هفته آخر حاملگی در 85% موارد برای تغییر پوزیسیون جنین مفید است. لیزر قرمز معمولاً در طول موج600-700nm و کمتر از 500mw به کار می رود، اما باید دانست که چند ژول برای درمان ما لازم است. چند ژول بر cm2 ؟
قبل از شروع به لیزر تراپی دانستن آن مهم است . مثال: لیزر 5mw با پوینتری به قطر 5mm حد اقل 3 دقیقه تابش به نقطه طب سوزنی نیاز دارد. در این صورت برای هر سانتی متر مربع 459 ژول وارد میشود.
بعضی از تحقیقات نشان میدهد که این دوز اثر ضد التهابی دارد و بهبود جریان خون از حد اقل 4 ژول بر سانتی متر مربع به بالا شزوع می شود.و در سطح بالاتر از این دوز برای بهبودی زخمها ، درمان نورالژی پست هرپتیک و مراحل اولیه آلوپسی آرآ تا مفید است. اما برای اینکه بتوانیم نقاط طب سوزنی عمیق در اندامها و پشت و شکم را لیزر تراپی بکنیم باید از لیزر های اینفرارد باطول موج (800-1000nm ) استفاده کنیم. لیزر های اینفرارد اثرات عمقی دارند و عمق نفوذ آنها بیش از یک اینچ است.
در جدول زیربرای درمان یکسری از بیماریها با توجه به Pulse Rate اشاره شده است.
F (Setting) Pulse Rate (PPS) Indication
F1 73 درد حاد – شکستگی جوش نخورده استخوان – tonipy نقاط طب سوزنی – بهبودی زخمها
F2 146 آسیب های تحت حاد – بافت اسکار زرد
F3 292 برای لیزر خارجی پوست – بیماریهای پوستی – موارد مزمن آرتریت ها – بافت اسکار
F4 584 برای لیزر لایه درونی (اندودرم) پوست – سیستم گردش خون
F5 1168 برای بافتهای با منشا مزودرم – نقاط طب سوزنی اندامها – بافت اسکار
F6 3500 برای حالت های مزمن – برای sedate نمودن نقاط طب سوزنی – کنترل درد
پروتکل درمانی در خار پاشنه :
از لیزر های پالس دار اینفرارد استفاده میشود. وقتی براساس تشخیص TCM بیماری از نوع کمبود تشخیص داده شد نباید از F6 استفاده شود. معمولاً بر اساس TCM ، خار پاشنه نشانگر کمبود کانال کلیه است، لذا ما از F4 برای مدت 5 تا 10 دقیقه استفاده می کنیم. در مراحل بعدی 5 دقیقه از F3 وسپس F2 و بعد از F1 استفاده می کنیم. مدت زمان درمان واقعاً مشخص نیست، اما به نظر می رسد که در موارد کمبودها براساس TCM استفاده ازF4 تا F1 مهم باشد. فرکانس های بالا مثل F6 اثرات
درمانی خوبی در موارد کمبود ندارند. طول درمان ممکن است 12 جلسه یا کمتر باشد.دستگاههای اینفرارد IR با طول موج 904nm و موج مداوم با پراب منفرد ، قدرت خروجی بیشتری دارند. دستگاهی که 500mw قدرت دارد هر 2 ثانیه 1ژول بر 1 سانتی متر مربع انرژی می دهد.10ثانیه با لیزر موج مداوم با قدرت 500mw ممکن است به سیرکولاسیون نقاط تندرفاسیا در خار پاشنه کمک کند. ابتدا از پروب IR 500mw استفاده می شود و سپس در ادامه از لیزر پالس دار برای چند دقیقه استفاده می کنیم. در کمر درد ها نیز استفاده از لیزر ممتد به مدت 10 ثانیه با قدرت 500mw قبل از استفاده لیزر پالس دار مفید است .
LDF و کاربرد آن در دندانپزشکی (قسمت اول)
Laser Doppler Flowmetry(LDF) Application in Dentistry
Hossein Bagheri – D.D.S
ارزیابی وایتالیتی پالپ دندان بواسطه اینکه پالپ در یک بافت کلسیفیه احاطه شده، دارای مشکلاتی می باشد و روشهای ارزیابی وایتالیتی پالپ که بطور رایج بکار می روند، این عمل را بطور غیرمستقیم انجام می دهند.(1) تستهای موجود در دندانپزشکی بدین منظور، Subjective بوده و پاسخ الیاف عصبی حسی را نشان می دهند. اساس تستهای رایج این است که اگر اعصاب پالپ به تغییرات حرارتی یا الکتریکی پاسخ گویند، ساختار عروقی پالپ سالم فرض می شوند که این مساله همیشه صادق نیست. در مورد تستهای حرارتی،برطبق فرضیه هیدرودینامیک، توبولهای عاجی باید باز باشند تا حرکت مایع توبولار امکان پذیر باشد. بنابراین این نوع تست در افراد مسن(که معمولا مدخل توبولها کلسیفیه و مسدود است) کارآیی ندارد.(2)
در مورد تستهای الکتریکی باید گفت که آستانه الکترومتریک دندانهایی که به بلوغ کامل نرسیده اند، بالاتر است و این تست در دندانهای با آپکس نابالغ قابل اطمینان نیست. نکته مهم این است که شبکه عصبی Rashkow تا موقعی که آخرین مراحل تکاملی ریشه دندان طی نشود، به تکامل نمیرسد.
نقطه تاریک و مشکل اصلی در ارتباط با تستهای وایتالیتی، ارزیابی وضعیت پالپ بدنبال تروماست. تستهای الکتریکی و حرارتی بدنبال صدمات تروماتیک قابل اطمینان نمیباشند و ممکن است حتی با وجود ترمیم سیرکولاسیون پالپی،پاسخ به این تستها منفی باشد(2) با اینکه امکان صدمات دندانی در هرسنی وجود دارد، اما بیشتر آنها، دندانهای دائمی را در سنین بین 8 تا 12 سال متاثر می سازند(2) یک دنداان نابالغ با دیواره های عاجی نازک از نظر تشخیص، درمان و پرگنوز با مشکل مواجه است. از آنجا که وجود یک پالپ سالم برای پیشرفت تکامل ساختار ریشه لازم است، باید تلاش کرد تا بدنبال صدمات تروما، تاحدممکن پالپ وایتال را حفظ مرد و این مستلزم
دستیابی به تکنیکهای نوین در بعد تشخیصی است و اهمیت این موضوع با محدودیتهای تستهای موجود در تناقض است. شاید امروزه با تکنیکهای رایج تنها راه تشخیص قطعی نکروز پالپ بدنبال تروما، نمای رادیوگرافی یک ضایعه رادیولوسنت پری آپیکال باشدکه حاکی از سیر روبه افزایش واکنشهای التهابی در ناحیه پری آپیکال می باشد. درعین حال Anderson در سال 1986 بیان کرده است که در تروماهای متوسط یک رادیولوسنسی یل تغییررنگ گذرای تاج ممکن است پیش بیاید که متعاقب آن وایتالیتی پالپ حفظ شود(3)
Laser Doppler Flowmetry یا L.D.F یک روش الکترواپتیکال غیرتهاجمی برای ارزیابی وایتالیتی پالپ با استفاده از تعیین وجود یا عدم وجود جریان خونی پالپی می باشد(1) LDF جریان خون پالپی را با استفاده از Blood PerfusionFlux و غلظت خون نشان داده و بنابراین درجه وایتالیتی پالپ را تعیین مینماید(4). اساس کار این است که فوتونهای نورلیزر پس از تابش با گلبولهای قرمز درحال حرکت برخورد می کنند. فوتونهایی که با RBC ها برخورد کرده اند، دچار تفرق شده و براساس اصول داپلر دچار شیفت فرکانس میشوند. اما فوتونهایی که به اجزای ساکن برخورد میکنند، دچار شیفت فرکانس نمیشوند. در نور منعکس شده نسبت نوری که دچار شیفت شده به نوری که دچار شیفت فرکانس نیست، یک معیار نیمه کمی برای اندازه گیری جریان خون در بافت است. بخشی از نور به دستگاه Photodetector بازمی گردد و تبدیل به یک Signal می شود(Flux Signal) که آنرا با واحد قراردادی (PU=Perfusion Unit) می سنجند. از آنجا که گلبولهای قرمز جزء غالب متحرک درخون هستند لذا کمیت بدست آمده را می توان بعنوان ایندکسی برای جریان خون پالپی به حساب آورد.
در قسمت آینده این سلسله مقالات به بررسی و بحث پیرامون این تکنیک و مقایسه دقت و حسایت آن با تستهای رایج میپردازیم.
و کاربرد آن در دندانپزشکی – بخش دوم
LDF application in Dentistry- 2nd part
Hossein Bagheri – D.D.S
در قسمت اول به بیان مشکلات تشخیصی موجود در بررسی وضعیت حیات پالپ دندان پرداختیم. همچنین بطور اجمالی تکنیک LDF و مکانیسم تشخیصی آن را در این زمینه بررسی نمودیم . اینک در ادامه بحث به بررسی قدرت تشخیصی این تکنیک می پردازیم.
مشخصات لیزر مورد استفاده در LDF
از زمان معرفی این تکنیک لیزرهایی با طول موجهای متفاوت به این منظور مورد استفاده قرار گرفته اند. در تکنیک اصلی که برای اندازه گیری جریان خون در بافت پوست، کورتکس کلیه و مزانتر روده ارائه شد از لیزر He-Ne با طول موج 6328 نانومتر استفاده میشود. اما در دندانپزشکی بعلت وجود دومانع یعنی مینا و عاج بر سر راه نور برای رسیده به پالپ، لیزر های Infra red (طول موج بین 780 و 810 نانومتر) که توانایی بیشتری نسبت به لیزرهای دارای طول موج کوتاهتر مثل He-Ne برای نفوذ از مینا و عاج دارند مناسب تر می باشد.
Sensitivity و Specifity تکنیک LDF برای تست وایتالیتی پالپ:
Sensitivity یک تست عبارتست از میزان توانایی یک تست در ردیابی بیماری مورد نظر؛ یک تست با Sensitivity برابر با یک قادر است تمامی موارد بیمار را ردیابی نماید، در صورتیکه یک تست با Sensitivity برابر با 05 قادر است تنها نیمی از موارد بیمار را ردیابی کند.
همچنین معیار دیگری که برای قدرت تشخیصی یک تست مطرح است Specifity آن می باشد. Specifity عبارتست از میزان توانایی تست در عدم تشخیص غلط وجود بیماری، در زمانی که
بیماری وجود ندارد. یک تست ایده آل باید دارای Sensitivity و Specifity برابر با یک باشد، اما در عمل با بالارفتن Sensitivity یک تست ، Specifity آن کاهش می یابد.
از بین تستهای رایج موجود تست سرما با اتیل کلراید دارای Sensitivity و Specifity بالا می باشند.(1) سایر تستها اگرچه دارای Specifity نزدیک به یک هستند اما Sensitivity پایینی دارند. یکی از اشکالات تستهای وایتالیتی رایج، وابستگی آنها به پاسخ واکنشی بیمار به تحریک اعمال شده می باشد که میتواند تحت تاثیر عوامل مختلفی چون حالات روحی(5) بیمار باشد، در حالیکه تست LDF مستقل از احساس و پاسخ بیمار است.
مطالعات مختلف نشان می دهند که قضاوت در مورد وضعیت پالپ بویژه بعد از تروما با استناد به نتایج بدست آمده از LDF مطمئن تر از تستهای رایج می باشد. روش LDF را می توان برای افتراق بین دندانهای وایتال و نان وایتال استفاده کرد. فقدان جریان خون در پالپ، سیگنال پایین یا برابر 0 می دهد.
Peterson 1999 در مطالعه خود اعلام کرده است که در رابطه با تست سرما، عدم حساسیت دندان به سرما در 89% موارد، تست گرما در 48% و تست الکتریکی در 88% نشان دهنده پالپ نکروتیک می باشند. همچنین احتمال واکنش حساس پالپ وایتال به تست سرما 90%، تست گرما 83% و تست الکتریکی 84% است. در کل صحت این تستها د رمورد تست سرما 86%، تست گرما70% و تست الکتریکی 80% بوده است.(4) در مطالعه Evanse(1) Sensitivity تست الکتریکی پالپ و تست اتیل کلراید بترتیب 087 و 092 و Specifity 0.96 و 089 بود.
گزارشهای داده شده در مورد صحت تستهای LDF ، مقادیر قابل توجهی را ارائه می دهند. مطالعه Evans برروی دندانهای ترماتیزه قدامی (1)نشان میدهد که متد LDF با استفاده از طول موج 633 نانومتر در افتراق بین دندانهای وایتال و نان وایتال دارای Sensitivity و Specifity برابر با 10 میباشد. این درحالی است که( Odor et al(1996 و( Sasano(1988 گزارش کردند که طول موجnm 810 دارای Sensitivity خوب ولی Specifity ضعیف و طول موج nm 633دارای Sensitivity کم و Specifity بالاست. Roykens صحت LDF را در مطالعه خود 95% کرده است و Yanpiset K. و همکارانش(2) صحت تست LDF را برای دندانهای نان وایتال 100% می دانند. اما عقیده دارند که صحت آن در در دندانهای وایتال بخوبی دندانهای نان وایتال نیست. آنها این تفاوت را به خاطر خصوصیات هیستولوژیک در برخی دندانهای وایتال می دانند که در آنها به خاطر رسوب بافت استئوئید در فضای پالپی مقدار پایین گلبوبهای خونی در گردش،Doppler shift کمی ایجاد میکنند(2). لذا نتایج منفی کاذب دراین موارد بیشتر است. امروزه با ورود نسلهای جدید دستگاههای LDF که علاوه بر جریان خون، سایر فاکتورهای مرتبط با حیات پالپ از جمله فشار اکسیژن بافتی را تعیین می نمایند، میتوان با اطمینان بیشتری از این تست اسفاده نمود.
با توجه به نتایج موجود میتوان گفت که LDF یک کمک تشخیصی مناسب برای تشخیص وضعیت وایتالیتی پالپ بویژه در موارد ترماتیزه می باشد. استفاده از این تست از اهمیت استفاده از تستهای حرارتی و الکتریکی موجود نکاسته بلکه بکارگیری این تست همراه با تستهای رایج حیات پالپ میتواند قدرت تشخیصی دندانپزشک را در تعیین وضعیت وایتالیتی پالپ بهبود بخشد.
لیزردرمانی داخل وریدی
بتازگی روشهای مختلف فتوهموتراپی شامل تاباندن اشعه لیزر و غیر لیزر( شامل incoherent monochromic, narrow band , broad band ) بطور گسترده ای در درمان پاتولوژیهای مختلف بکار می روند . خون بطور مستقیم از طریق داخل وریدی (قرمز ، UV ، نورآبی ) ویا ازطریق پوست ( قرمز و مادون قرمز) تحت تاثیر اشعه قرار میگیرد برخلاف لیزر درمانی موضعی اثرات درمانی فوتوهموتراپی از یک نقطه، باعث بهبودی سیستمیک شده و سیستمهای عروقی ، تنفسی ، ایمنی و دیگر سیستمهای بدن را تحت تاثیر قرار میدهد .
روش لیزردرمانی داخل وریدی HeNe (LBI) ازسال 1981 در شوروی و توسط E.N. Meshalkin و V.S Sergievskiy بصورت آزمایشی و بالینی شروع شد . این روش ابتدا برای درمان بیماریهای قلبی– عروقی بکار رفت . بعضی از مولفین گزارش کرده اند که گستره درمانی این روش بسیار وسیع بوده و باعث بهبود خصوصیا ت رولوژیک و میکروسیرکولاسیون خون شده و موجب طبیعی شد ن پارامترهای هورمونا ل ، ایمنی ، تولید مثل و بسیاری از سیستمهای دیگرمیشود .
لیزر HeNe (632.8 nm) بطور معمول در لیزر درمانی داخل وریدی (IV LBI) مورد استفاده قرار میگیرد . پارامترهای معمول در لیزردرمانی داخل وریدی شامل : قدرت خروجی از لایت گاید و ورودی به داخل خون از یک تا سه میلی وا ت برای مدت 20 تا 60 دقیقه . جلسات درمانی بصورت روزانه بوده و دوره درمان از 3 تا10 جلسه میباشد .
مشخص شده است که IV HeNe LBI پاسخ ایمنی را تحریک میکند ، ا ریتروژنز را فعال نموده و از دفرمیتی غشاء اریتروسیتها جلوگیری مینماید، دارای فعالیت آنتی هیپوکسیک وآنتی توکسیک سیستمیک درپروسه های مختلف پاتولوژیک ا ست . IV LBI بعنوا ن یک بیواستیمولاتور ، ضددرد ، ضد حساسیت ، immunocorrective ، آنتی توکسیک ، آ نتی هیپوکسیک ، ضد اسپاسم ، وازودیلا تیو ، آنتی آریتمیک ، انتی باکتریا ل ، ضد ا لتهاب و… مورداستفاده قرارمیگیرد .
IV LBI مکانیسمهای غیر اختصاصی ضد عفونت سیستم ایمنی را فعال میکند . تشدید فعا لیت باکتری سیدا ل سرم خون و سیستم کمپلمان ، کاهش میزا ن CRP و سطح مولکولها و توکسیسیته پلا سما ، افزا یش میزان IgA ,IgM,IgG در سرم خون ، همچنین کاهش سطح کمپلکسهای ایمنی در گردش از د یگر خوا ص این روش است . بعضی از مطالعات نشاندهنده افزایش فعالیت ایمنی سلولی بدنبا ل IV LBI هستند (N. F. Gamaleya et al., 1991) . بر اثر IV LBI فعالیت فاگوسیتیک ماکروفاژها بطور مشخص افزایش می یابد، غلظت میکروبها در اگزودای حفره شکم در بیماران دچار پریتونیت کاهش میابد، ایجاد ا لتهاب توسط بیماریها کاهش میابد، و میکروسیرکولاسیون مشخصا فعال میشود .
اثرات با لینی IV LBI بواسطه فعالیت immuno-corrective و از طریق طبیعی شدن ارتباطات بین سلولی با افزایش تعداد لمفوسیتهای T و افزایش میزان سلولهای ایمنی در خون ایجاد میشود . افزایش فعالیت لمفو.سیتهای B ، قدرتمند شدن پاسخ ایمنی ، کاهش میزان intoxication باعث بهبود حال عمومی بیمار میشود (V. S. Sergievsky et al., 1991)
IV LBI باعث بهبود خواص rheologic خون شده ، سیا لیت(fluidity) و عملکرد انتقال در خون را بالا میبرد. این پدیده با افزا یش سطح اکسیژن خون ، و نیز کاهش فشار دی اکسید کربن همراه ا ست. اختلا ف بالای فشار اکسیژن بین شریان و ورید بیان کننده این ا ست که هیپوکسی بافتی از بین رفته و اکسیژناسیون بهتری صورت می پذیرد. وا ین یعنی طبیعی شدن متابولیسم بافتی. احتمالا علت افزایش فعالیت ترانسپورت اکسیژن در IV LBI اثر برروی هموگلوبین در مراحل مختلف اکسیژنا سیون است. افزا یش میزان اکسیژن باعث بهبود متابولیسم بافت میشود. علاوه بر این اشعه لیزر سنتز ATP و تولید انرژی در سلولها را فعال میکند(A. S. Krjuk et al., 1986). IV LBI در کاردیولوژی دارای اثر ضد درد و افزایش مقاومت بیمار نسبت به تستهای تحمل فیزیکی (تست ورزش ) است.
ثابت شده است که IV LBI با کاهش فعالیت انعقادی پلاکتها و افزایش فعالیت فیبرینولیز باعث افزا یش جریان خون محیطی و اکسیژناسیون بافتی میشود. بهبود میکروسیرکولاسیون و مصرف بیشتر اکسیژن توسط بافت بواسطهIV LBI با اثر مثبت بر متابولیسم و بصورت افزایش اکسیداسیون ملکولهای حمل کننده انرژی شامل گلوکز ، پیروا ت ، و دیگر مواد ایجاد میشود.
بهبود سیستم میکروسیرکولاسیون همچنین بعلت وازودیلاتاسیون و تغییر در خوا ص rheologic خون در نتیجه کاهش ویسکوزیته ، کاهش فعالیت انعقادی گلبولهای قرمز ناشی از تغییر در خواص فیزیکی – شیمیایی ، بخصوص افزا یش شارژمنفی ، بوجود می اید. بالاخره فعالیت میکروسیرکولاسیون، باز بودن مویرگها و کلترا لها ، بهبود تغذیه بافتی ، طبیعی شدن فعالیت عصبی نیز حا صل میشود (N. N. Kapshidze et al., 1993) .
بعلت خواص ضد درد ،ا سپاسمولیتیک و سدا تیو تاباندن اشعه لیزر بر خون ، توصیه میشود IV LBI قبل از جراحی و نیز در مرحله بعد از عمل جراحی مورد استفاده قرار بگیرد.
انجام IV LBI در بیماران با گلومرولونفریت مزمن باعث کاهش مقاومت نسبت به درمان دارویی میشود (داروها شامل گلوکوکورتیکوییدها، سیتوستاتیکها، هیپوتنسیوها، و دیورتیکها)
IV LBI باعث افزا یش غلظت آ نتی بیوتیکها د رناحیه ملتهب میشود. این خاصیت بر اثر بهبود میکروسیرکولاسیون د رناحیه ملتهب و نیز طبیعی شدن مورفولوژی و فعالیت کلی با فت ایجاد میشود.
IV LBI با اثر بر پروسه های التهابی در ارگانهای ژنیتا ل داخلی ، برای فعال کردن جریان خون رحمی – جفتی و جلوگیری ا ز پاتولوژیهای حین زایمان ، در بیماریهای زنان و زایمان نیز کاربرد دارد. IV LBI تولید گونادوتروپینها را طبیعی میکند، میکروسیرکولاسیون را بهبود می بخشد، فشار اکسیژن را در خون و بافت بالا میبرد ، و پروسه های تکثیر و ترمیم را تسهیل مینماید.
بعلت اثرا ت عمومی و چند عاملی IV LBI و اثر مثبت آن روی کلیه بافتها و سیستمهای فعال بدن، واثرات بالینی در درمان بیماریهای مختلف ، بعضی از مولفین معتقدند که بهبود میکروسیرکولاسیون بعد از IV LBI روی تمام ساختمانهای سیستم اعصاب مرکزی تا ثیر میگذارد، و این تا ثیر بیشتر در هیپوتالاموس دیده میشود که این به خاطر زیاد بودن واسکولاریته هیپوتالاموس ا ست. مویرگهای هیپوتالاموس مشخصا نفوذ پذیری زیادی نسبت به پروتیینهای ماکرومولکول دارند که ا ین نفوذ پذیری با تابانیدن اشعه بر روی خون در هسته ساب تالامیک بیشتر میشود. بنابراین بنظر میرسد که IV LBI فعالیت هیپوتالاموس و تمامی سیتم لیمبیک را افزایش میدهد، و نتیجه آ ن افزایش عملکرد انرژتیک، متابولیسم ، سیستم ایمنی ، پاسخهای نباتی ، و تطابق ارگانیسم ا ست.
لیزردرمانی – روشی جدید در درمان آسیب به اعصاب محیطی
Laser therapy- A new modality in the treatment of peripheral nerve injuries 25 years experience from basic science to clinical studies
S.rochkind, MD Department of neurosurgery- telavive University
اثیر لیزرکم توان بر روی سلولهای عصبی
در مطالعه ای که با استفاده از اشعه لیزر هلیوم- نئون 6328 نانومتر برای تعیین اثر نور لیزر برروی سلولهای مغز جنین موش و سلولهای مغز موش بالغ انجام شد مشخص گردید که نور مستقیم لیزر هلیوم- نئون به میزان 36 ژول بر سانتی متر مربع سبب تسریع در پروسه های سلولی رشد و نمو گرد ید که در نمونه کنترل نور لیزر ندیده فقط مقدار کمی رشد دیده میشد. این مشاهده پیشنهاد میکند که اشعه لیزر کم توان را میتوان در موضعی که بطور آزمایشی باعث آسیب عصب محیطی در آن شده ایم بکار برده و باعث تسریع پروسه های رشد در آن شویم و در نتیجه آن باعث تسریع در ترمیم جراحت عصب شویم.مکانیزم لیزر کم توان در بافت عصبی بطور کامل فهمیده نشده است ولی بعضی آزمایشات بطور ضمنی اثرات فتوشیمیایی نور لیزر را در سیستمهای بیولوژیک توضیح میدهد. سیتوکرومها تاثیر پذیرفته وباعث تحریک فعالیت Redox در زنجیره تنفس سلولی میگردد ودر نتیجه سبب افزایش در تولیدادنوزین تری فسفات شده که بنوبه خود باعث فعالیت Na,k-ATPase و دیگر حامل های یونی میشود که در نها یت باعث افزا یش فعالیت سلولی میگردد.